Inhoud

Anton Bastiaansen is notaris en woont aan de Veemarkt in Breda. Hij krijgt in 1829 van de genieofficier Karel van Helvoirt het verzoek de uitvoering van het testament van diens overleden vader te bestrijden. In dat testament wordt de hoeve van de Van Helvoirts nabij De Moeren vermaakt aan Karels halfbroer Maarten, zonder dat Karel en zijn halfzus Josephine daar compensatie voor zouden ontvangen. Bij zijn eerste bezoek aan die hoeve wordt Anton door een onbekende neergeslagen en ook zijn familie in Rijsbergen wordt bedreigd vanwege zijn betrokkenheid bij de zaak. Anton is echter strijdbaar en het geweld en de chantage motiveren hem juist om zich in de zaak vast te bijten. Hij wil degene die die misdrijven heeft begaan voor het gerecht krijgen.

 

Anton heeft in Breda een reputatie opgebouwd als een bekwame en voor gerechtigheid opkomende jurist. Steeds meer cliënten weten de weg naar zijn kantoor te vinden. Met name veel katholieken verkiezen de van oorsprong katholieke boerenzoon boven de in hun ogen vaak arrogante protestante advocaten en notarissen. Die afkomst werkt soms ook in zijn nadeel. De gezeten burgerij ziet hem ondanks zijn beroepsmatige succes niet als de ideale schoonzoon, terwijl de inmiddels bijna veertigjarige Anton zo graag een mooie vrouw zou trouwen en een gezin zou willen stichten. Zijn goede naam in katholieke kring leidt er wel toe dat Anton wordt opgenomen in een leesgezelschap en in contact komt met strijdbare geloofsgenoten die de achterstelling van de katholieken willen opheffen en kritisch staan tegenover de regering van koning Willem I. Er wordt druk op hem uitgeoefend om politiek actief te worden, maar Anton vindt dat moeilijk te combineren met zijn werk als notaris.

 

De auteur schetst het dagelijks leven in Brabant in de eerste helft van de negentiende eeuw en de grote tegenstellingen en onrechtvaardigheden die zich in die samenleving voordeden. Naast de geloofstegenstelling waren de stands- en inkomensverschillen enorm. Anton geniet van de avonden waarin de welgestelden zich vermaken met gesprekken over liefde, literatuur en politiek en Bourgondisch eten en drinken. Tegelijkertijd leeft veertig procent van de Bredase bevolking in bittere armoede van de bedeling. Anton probeert vooral in zijn werk gerechtigheid te bevorderen, maar ook daarbij ontmoet hij grote problemen. In de testamentkwestie moet hij ervaren dat de erfgenamen geen enkel middel schuwen om hun erfdeel te vergroten en de rechtshandhaving, zeker op het Brabantse platteland, nog in haar kinderschoenen staat.

Waar te koop?

De papieren versie van Omstreden testament is te koop in de boekhandel en in de meeste boeken webshops.

 

Peter van de Steenoven, Omstreden testament

217 pagina’s    

 ISBN    9789463458573               prijs: €17,50

 

Het boek kan geleend worden bij de Openbare Bibliotheek Breda Centrum.

 

Sinds 15 november 2021 kan Omstreden Testament gratis gedownload worden. Klik daarvoor op: Smashwords

 

Recensies:

De Dordtse historicus en dichter Kees Klok heeft in zijn boekenpraatje Antons Tweestrijd  besproken:

Frank Schijven schreef voor de website Hebban.nl een recensie over Omstreden Testament. Zijn bespreking is te vinden onder de knop:

Presentatie

Zondagmiddag 24 november 2019 werd Omstreden testament gepresenteerd in buurthuis Gageldonk in Breda. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan Jac Snijders, voorzitter van de erfgoed vereniging Engelbrecht van Nassau en aan Michiel Adriaansen, secretaris van Geschiedkundige vereniging De Oranjeboom. Hieronder enige foto's van deze goed bezochte bijeenkomst.